روز و
ساعت مانده تا اختتامیه پویش
انّا علی العهد

اقدس فیضی – 2025-09-06 07:50:38

ماندی غذای آیینی در عراق

 

یکی از آیین های اربعینی پخت غذا و پذیرایی از مهمان امام حسین (ع)است .

 

نقش موکب‌ها که در طول مسیر پیاده‌روی برپا می‌شوند، نقش اساسی در پخت و توزیع غذا دارند. این موکب‌ها با استفاده از آشپزخانه‌های سیار و امکانات محدود، روزانه هزاران وعده غذایی را برای زائران فراهم می‌کنند.

 

حال این موکب ها چه ایرانی و چه عراقی در تلاش هستند که در مسیر عشق به امام حسین کوتاهی نکنند .غذای ایرانی را که همه می شناسیم و لازم به نام بردن نیست .

اما از غذاهای عربی که در روزآیین اربعین حسینی در عراق درست می شود می توان به منسف ، شیر برنج عراقی ، کوکو کباب برنجی ، قیمه نجفی ، کبد (جگرسفید ) عراقی  ، چلو زرد عراقی ، سلطه عراقی (سالاد ) ، دمس عراقی ، کاهی و قیمر و سمون عراقی با لبنه ، حریره ، فطیر ،قوزی ،مسگوف ، مقلوبه و حمص و ماندی …. نام برد

 

 

ماندی ، یا مندی غذایی سنتی مخصوص عربهاست  که اصالت آن به کشور یمن برمی گردد . غذای که با گوشت قرمز یا مرغ و یا ماهی همراه پلو درست می شود . این غذا به دلیل پخت آرام و طعم دودی ش مزه خاصی دارد و معمولا در مهمانی ها ، جشن ها ، عروسی ها و مراسم مذهبی همچون اربعین پخت می شود .

 

در این غذا از ادویه های همچون هل، میخک ، دارچین و زردچوبه استفاده می شود . عراقی ها کشمش و نخود( این دو نوع مواد اختیاری است) هم به این غذا اضافه کرده و طمع آن را چند برابر می کنند.

 

عراقی ها ماندی را به این گونه پخت می کنند  :

 

ابتدا گوشت را مزه دار می‌کنند یعنی آن را با هل ، دارچین ، میخک ، روغن ، نمک و سیر مخلوط کرده ودر یخچال چند ساعتی می گذارند . سپس پیاز را خرد کرده و یا پیاز را درسته در قابلمه می ریزند و با روغن تفت می‌دهند. گوشت مزه دار شده را در قابلمه گذاشته و با روغن آن را طلایی می‌کنند. سپس در قابلمه آب جوش ریخته و ادویه هایی چون لیمو عمانی ،برگ بو ، هل و دارچین و نمک را اضافه کرده تا آب بجوش آید، سپس مرع یا گوشت را در آن ریختمه و کف روی آن را در حین جوشیدن میگیرند و در آخر در قابلمه را بسته و حرارت را کم می کنند و اجازه می‌دهند تا زمانی که مرغ یا گوشت نرم شود روی شعله بماند . بعد از پخت مرغ یا گوشت نوبت گریا آن است و گوشت یا مرغ را به مدت ده دقیقه در فر قرار می‌دهند تا طلایی شود .

 

برنج را آماده کرده و می گذارند دم بکشد وقتی برنچ دم کشید ، در وسط برنج دم کشیده کمی فویل گذاشته زغال سرخ شده را روی فایل قرار داده و کمی روغن‌ روی زغال می‌ریزند و به مدت ۵ دقیقه درب برنج را گذاشته تا برنج دودی شود برنج دودی با مرغ یا گوشت سرخ شده آماده است

 

عراقی ها ماندی را از روی باور قلبی و با عشق به امام حسین و زوارش و از روی مهمان نوازی  پخت میکنند

و این چنین از عاشقان حسین (ع) پذیرایی می‌کنند.

 

 

 

 

دسته بندی


ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.